Dalintis „2019-ųjų Auksinis berniukas: kuris futbolo talentas pasiglemš titulą?“

2019-ųjų Auksinis berniukas: kuris futbolo talentas pasiglemš titulą?

Italijos dienraštis „Tuttosport“ jau 16 metų iš eilės rengia „Auksinio berniuko“ apdovanojimus, kuriuose renkamas geriausias futbolininkas iki 21 metų. Praėjusiais metais sėkmė šypsojosi Turino „Juventus“ gynėjui Matthijsui De Ligtui. Olando šansai pakartoti sėkmę šiais metais aukšti, tačiau gausybė konkurentų taip pat nusipelnė auksinio kamuolio.

Jei M. De Ligtas iškovotų apdovanojimą, jis taptų pirmuoju futbolininku, kėlusiu šį trofėjų du kartus. Pasižvalgykime, kaip gynėjui ir stipriausiems jo konkurentams prabėgo 2019-ieji.

Matthijsas De Ligtas

Vasarą Amsterdamo „Ajax“ klubą palikęs gynėjas išsinešė galybę prisiminimų – praėjusį sezoną pasiektas Čempionų lygos pusfinalis, laimėta „Eredivisie“ bei Europai prisistatyta po puikių individualių pasirodymų.

Praėjęs olando sezonas uždirbo šiam persikėlimą į Turino „Juventus“ ekipą, kuri atbaidė Paryžiaus „Saint-Germain“ ir „Barcelona“ dėmesį. Nors pradžia Italijoje su stratego Maurizio Sarri diegiamu planu nėra tokia pat įspūdinga kaip žaidimas prieš pusę metų, 20-metis talentas jau įrodė savo vertę didžiausiose arenose ir tik laiko klausimas, kada įsitvirtins Turine.

Rinktinių lygmenyje prabėgę metai M. De Ligtui taip pat buvo derlingi – su Olandijos komanda pasiektas Nacijų lygos finalas po pergalės pusfinalyje prieš Angliją, į kurios vartus kamuolį siuntė jaunasis gynėjas.

Joao Felixas

Olandijos ir M. De Ligto žygį Nacijų lygos finale sustabdė Joao Felixo atstovaujama Portugalijos komanda. Iškovotas trofėjus vainikavo puikų 19-mečio puolėjo sezoną, po kurio šis paliko Lisabonos „Benfica“ ir persikėlė į Madrido „Atletico“ už beveik 120 mln. eurų. Praėjusį sezoną įmuštų 20 įvarčių ir atliktų 11 rezultatyvių perdavimų užteko, jog Ispanijos sostinės ekipa būtų įtikinta mokėti milžinišką sumą – penktą stambiausią pasaulyje už futbolininką.

Portugalijos čempionu praėjusį sezoną tapęs J. Felixas gyvenimą Madride pradėjo įvarčiais – per 10 rungtynių pasižymėjo tris kartus. „Atletico“ ekipa uoslę puolėjams turi – galime prisiminti Sergio Aguero, Fernando Torreso ar Antoine‘o Griezmanno pavyzdžius – jiems šis klubas tapo laipteliu į karjeros aukštumas.

Jadonas Sancho

Žaidimo laiko „Manchester City“ ekipoje negavęs anglas patikėjo Dortmundo „Borussia“ pažadais ir gautą šansą išnaudoja su kaupu. 19-metis jau dabar yra tvirtas startinės sudėties futbolininkas tiek klube, tiek nacionalinėje rinktinėje.

Krašto puolėjas šį sezoną jau pasižymėjo keturis sykius ir atliko septynis rezultatyvius perdavimus. Dortmundo ekipos fanai laiko mėgautis anglo žaidimu turi nedaug, anot trenerio asistento Jorgo Heinricho.

„Išlaikyti Jadoną bus nelengva. Tikimės, jog jis čia užsibus dar vieną ar du sezonus, tačiau visi žinome, jog didieji klubai su maišais pinigų nori jo savo rikiuotėse“ , – teigė „Borussia“ treneris.

Masonas Mountas

Galima tik spėlioti, kas lauktų Masono Mounto, jei Londono „Chelsea“ praėjusią vasarą būtų galėję pirkti futbolininkus. Visgi draudimas pildyti komandą išėjo į naudą klubo struktūrai – atsiskleidžia vietiniai futbolininkai, tarp kurių – ir M. Mountas.

Praėjusį sezoną antrame Anglijos divizione „Derby“ ekipoje praleidęs saugas vertė abejoti, ar žingsnis į „Premier“ lygą nebus per platus, tačiau sezono pradžioje anglas jau įsitvirtino tarp komandos lyderių ir pelnė stratego Franko Lampardo pasitikėjimą.

Keturis įvarčius per aštuonerias rungtynes lygoje šį sezoną pelnęs M. Mountas užsidirbo kvietimą į Anglijos rinktinę, kurioje debiutavo rugsėjį ir jau spėjo sužaisti keturiuose mačuose.

Erlingas Haalandas

19-metis norvegas apie save pasauliui pranešė šių metų vasarą, kai U-20 pasaulio čempionate į Hondūro vartus įmušė devynis kartus per 90 minučių. Atrodo, jog nuo tol puolėjo vertė auga be sustojimo.

Dar prieš pasaulio pirmenybes Erlingo Halando parašas nugulė ant sutarties su Zalcburgo „Red Bull“ ekipa. „Molde“ ekipą gimtinėje palikęs futbolininkas įsibėgėjo iš karto – Austrijos „Bundesligoje“ šį sezoną per aštuonerias rungtynes įmušė net 11 įvarčių.

Čempionų lygoje Zalcburgo ekipos starto pergalę 6:2 taip pat lėmė norvego smūgiai – E. Halandas mušė tris įvarčius į „Genk“ vartus ir leido ekipai švęsti pirmą pergalę turnyre nuo pat 1994-ųjų. Stipriausi Europos klubai jau rikiuojasi į eilę pasitarti dėl ateities.

Kai Havertzas

Vokietijos auksinė karta gali būti rami – pamaina jai užaugo ne ką mažiau žadanti. 17 įvarčių praėjusį sezoną „Bundesligoje“ įmušęs saugas Kai Havertzas žybtelėjo ir dabar yra perspektyviausias šalies futbolininkas.

Lėverkuzeno „Bayer“ atstovas pastaruoju metu yra giriamas visų – Turino „Juventus“ strategas M. Sarri vokietį pavadino „užbaigtu žaidėju“,  kol nacionalinės rinktinės strategas Joachimas Lowas teigė, jog jau dabar saugas gali tvirtai užimti vietą pagrindinėje sudėtyje, sulaukęs vos 20 metų.

Kylanti K. Havertzo žaidimo kreivė šiam uždirbo naują kontraktą. Anot dienraščio „Sport Bild“, vokietis pasidvigubino algą „Bayer“ klube, tačiau sutarties trukmės nepratęsė. 2022-aisiais galioti baigiantis vokiečio kontraktas, ko gero, galiojimo pabaigos nesulauks – „Bayer“ marškinėlius saugas jau išaugo.

Matteo Guendouzi

Londono „Arsenal“ fanai atlieka savo darbą – internetiniame „Auksinio berniuko“ apdovanojimo balsavime pirmauja Matteo Guendouzi. Prancūzas kandidatų sąraše atsidūrė ne be reikalo – prieš metus į Angliją atvykęs saugas kaip mat įsiliejo į vienuoliktuką ir neretose rungtynėse atrodo tvirčiausiai vidurio linijoje.

Europos lygos finalą praėjusį sezoną su „Arsenal“ pasiekęs M. Guendouzi sulaukė kvietimo į itin konkurencingą Prancūzijos rinktinę, tačiau kol kas nedebiutavo. Šį sezoną prancūzas „Premier“ lygoje atliko du rezultatyvius perdavimus ir tapo rugsėjo mėnesio klubo žaidėju, nepaisant to, jog lygos mėnesio futbolininku buvo išrinktas komandos draugas Pierre‘as-Emerickas Aubameyangas.

Už M. Guendouzi atradimą laurų nusipelnė „Arsenal“ skautai. Prieš pusantrų metų prancūzas dar rungtyniavo antroje tėvynės lygoje, tačiau atliko milžinišką šuolį ir greitai adaptavosi prie gyvenimo britų salyne.

Likę kandidatai: Alphonso Davies, Gianluigi Donnarumma, Ansu Fati, Philas Fodenas, Dejanas Joveljičius, Moise Keanas, Lee Kang-inas, Andrejus Luninas, Donyellas Malenas, Rodrygo, Ferranas Torresas, Vinicius Jr., Nicolo Zaniolo.

Tekstas: Lauryno Puikio
Nuotraukos: Scanpix

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Susiję straipsniai

Sekantis straipsnis:

Teniso keliu - šeimomis

Važiuokite žemyn, kad matyti sekantį straipsnį