Pastaraisiais metais vis dažniau išgirstame apie celiakiją – autoimuninę virškinamojo trakto ligą, dėl kurios organizmas netoleruoja tam tikrų grūduose esančių baltymų, apibendrintai vadinamų gliutenu arba glitimu. Kadangi grūdai paprastai sudaro didžiąją dalį mūsų maisto raciono, verta labai gerai išstudijuoti, kurie iš jų yra be glitimo. Šiame tekste pabandysim atsakyti, ar sportininkų geruoju linksniuojami ryžiai iš tiesų neturi glitimu ir kokias kruopas valgydami neturėtume dėl jo nerimauti.
Ryžiai, kuriuose glitimo nėra
Skaičiuojama, kad egzistuoja šimtai skirtingų ryžių veislių: nuo ilgų iki trumpų, rudų iki baltų, kvapiųjų bei bekvapių ir t.t. Būtent dėl šio priežasties gali būti sunku suprasti, ar tam tikroje ryžių rūšyje yra glitimo. Pagrindinis atsakymas į šį klausimą būtų toks – visi neperdirbti ryžiai yra be glitimo.
Tokie yra rudieji ryžiai, laikomi viena iš sveikatai palankių grūdinių kultūrų. Juose yra gausu mangano, seleno ir skaidulų.
Glitimo neturi ir baltieji ryžiai – neabejotinai populiariausia ryžių rūšis. Deja, siekiant, kad jų tekstūra būtų glotnesnė, o galiojimo laikas – ilgesnis, iš jų pašalinamos skaidulos bei kai kurie vitaminai ir mineralai, todėl jie neturi didelės maistinės vertės.
Ypač didele maistine verte pasižymi laukiniai ryžiai, kuriuose taip pat nėra glitimo. Juose yra daug vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas B6, skaidulos ir folio rūgštys, o taip pat ir daug antioksidantų. Kadangi juos auginti yra sunkiau, laukiniai ryžiai paprastai būna brangesni arba kartais, siekiant optimizuoti jų kainą, yra sumaišomi su baltais ar rudaisiais ryžiais.
Vis tik, jei ypač mėgstate valgyti ryžius, vertėtų atsižvelgti ir į tai, jog juose yra daugiau arseno, priskiriamo toksinių sunkiųjų metalų grupei, nei kituose grūdiniuose kultūrose. Arseno kiekis ryžiuose yra daug didesnis nei, pavyzdžiui, kviečiuose ir miežiuose, ir jis svyruoja nuo 0,1 iki 0,4 mg neorganinio arseno 1 kilograme nevirtų ryžių.
Tad mitybos specialistai rekomenduoja nesirinkti ryžių kasdien, verčiau varijuoti tarp įvairesnių kruopų. Gliuteno neturi bolivinė balanda, pupelės ir lęšiai, soros, o taip pat iš ankštinių augalų gaminami makaronai.
Ryžiai, kurių nereikėtų rinktis glitimo netoleruojantiems
Vertėtų vengti ryžių mišinių, kadangi juose gali būti ir kitų grūdų, turinčių glitimo, arba privalote įdėmiai skaityti etiketes. Taip pat gliuteno gali būti net ryžiuose paženklintuose „Be kviečių“ ženklu, nes jo aptinkama ir kitose grūduose, ne tik kviečiuose. Taip pat nerekomenduojama pirkti ryžių, kurie pakuojami toje pačioje gamykloje, kaip ir kiti produktai, kurių sudėtyje yra glitimo. Net jei ryžiai pažymėti ženklu „Be glitimo“, jie galėjo būti pakuojami glitimu užteršta įranga.
Pagal užsienio spaudą parengė Karina Vladičkė
Nuotraukos: pexels.com