Dalintis „Mitybos specialisto patarimai šventiniam laikotarpiui“

Mitybos specialisto patarimai šventiniam laikotarpiui

Nors žiemos šventės daugeliui asocijuojasi su maloniais prisiminimais, tikriausiai daugelis mūsų bent kartą gyvenime per jas esame patyrę sveikatos problemų: persivalgymą ar apsinuodijimą maistu ar alkoholiu. Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta tikina, kad vienintelis būdas išvengti minėtų sveikatos sutrikimų yra sąmoningumas.

Pasak A. Sujetos, vienas didžiausių švenčių pavojų, susijusių su maistu, yra persivalgymas.

„Prieš šventes mūsų vartojimo įpročiai stipriai išauga. Apimti Kalėdų karštinės, prisiperkame gausybę maisto, iš kurio, žinoma, pasigaminame per daug patiekalų. Pastebėjau, kad švenčių metu žmonės yra linkę gamintis patiekalus 3-4 dienoms į priekį. Tačiau reikia nepamiršti, kad ilgai nesuvartojus maisto, padidėja jo biologinė tarša. Pavyzdžiui, žuvį, kurios vartojimas išauga pasninko ir Kūčių periodu, reikėtų suvartoti per porą dienų, nes yra pavojus apsinuodyti. Todėl pirmas mano patarimas – neprisigaminti per daug maisto, o tada galbūt pavyks ir valgyti su saiku“, – pokalbį pradėjo specialistas.

Biomedicinos mokslų daktaro teigimu, svarbu nepamiršti, kad maistas mums yra reikalingas, kai jaučiamės alkani.

„Reikia sustoti ir prisiminti, kad šventės – tai nėra dovanos, besaikis valgymas, patiekalų skaičius ant stalo ar noras įtikti seneliams ir giminaičiams, kurie mano, kad savo meilę galima parodyti tik per maistą. Minimalūs tarpai tarp valgių, nesvarbu, ar tai pietūs, ar nedidelis užkandis, turėtų būti 2-3 val. Per šį laiką kraujyje yra stabilizuojamas gliukozės kiekis“, – tikino specialistas.

Todėl dar vienas dalykas, kurį švenčių metu siūlo propaguoti sveikos mitybos žinovas, yra mokėjimas atsisakyti.

„Mandagus maisto atsisakymas yra kur kas mažiau kenkiantis, nei mandagus valgymas, kai organizmas to visai nenori. Patarčiau išmokti atsisakyti maisto, kai esame sotūs, ir vadovautis savo įprastu mitybos ritmu. Visi puikiai pažįstame savo šeimos narius ar artimuosius ir žinome, kaip neįžeisti jų. Tiek su kitais specialistais, tiek su klientais esame kalbėję apie maisto atsisakymą ir pastebėjau, kad puikiai veikia ramus pasakymas, jog nenorime persivalgyti ar turėti kitokių sveikatos problemų“,  – sakė pašnekovas.

Artūras Sujeta

Vis tik, jei per Kūčias ir Kalėdas padauginome maisto, tarpušvenčiu A. Sujeta rekomenduoja pasninkauti.

„Pasninkas arba kalorijų apribojimas turėtų trukti 3-4 dienas. Jo metu turėtume valgyti du kartus per dieną, gerti daugiau vandens. Vanduo svarbus ir dėl to, kad su maistu suvartojame daug druskos, o ši kelia kraujospūdį“, – teigė vyras.

Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas siūlo sąmoningiau vertinti ne tik maisto kiekį, bet jo sudėtį. Pavyzdžiui, desertui dažniau rinktis vaisius, vartoti mažiau gyvulinių ir daugiau sveikų augalinės kilmės riebalų, nepamiršti skaidulų turinčio maisto, pavyzdžiui, selenų, kurios padės suvirškinti patiekalus: pavyzdžiui, rytais valgyti košes, kurios pagerina virškinimą ir teigiamai veikia cholesterolio kiekį kraujyje.

Be to, pašnekovas tikina, kad didelė klaida po persivalgymo maratono pradėti laikytis detoksikuojančios žaliųjų kokteilių dietos.

„Mokslininkai jau pripažino, kad žaliose daržovėse, ypač salieruose, špinatuose, tamsiai žalios spalvos salotose, esantys oksalatai (oksalo druskos) gali labiau pakenkti, nei padėti po persivalgymo. Oksalatai, patekę į organizmą, susijungia į nepasisavinamus junginius, kurie yra šalinami pro inkstus ir taip dar labiau apsunkina inkstų darbą. Detoksikacijai siūlau rinktis brokolius, kuriuose yra gausu sulforafano, kuris teigiamai veikia mūsų kepenų fermentus ir padeda natūraliai detoksikuoti organizmą“, – pasakojo biomedicinos mokslų daktaras.

Tuo pat tikslu, pasak A. Sujetos, galima vartoti tikrojo margainio (silimarino) ekstrakto turinčius papildus. Silimarinas padeda gerinti kepenų veiklą ir skatinti tulžies sekreciją.

Pasak pašnekovo, ne ką mažiau svarbu, turėti saiko, ragaujant alkoholinius gėrimus. Remiantis moksliniais tyrimais, absoliučiai saugios alkoholio dozės nėra, todėl A. Sujeta rekomenduoja pasistengti atsisakyti alkoholinių gėrimų, tačiau tiems, kurie neplanuoja to daryti, siūlo rinktis raudoną sausą vyną.

„Jame esantis antioksidantas rezervatrolis padeda kovoti su trombų susidarymu, uždegiminiais procesais, mažina cholesterino kiekį, teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Tačiau visi puikiai suprantame, kad kalba eina apie nedidelį kiekį šio gėrimo – 1-2 taurės per vakarą tikrai nepakenks, bet tik trumpalaikėje perspektyvoje“, – priminė specialistas.

A. Sujeta pataria, kad geriausias vaistas, apsinuodijus alkoholiu, yra gausus vandens vartojimas – jo nederėtų atsisakyti, net jei stipriai pykina ar vemiate. Geriausiai rinktis druskomis pripildytą negazuotą mineralinį vandenį, kuris atstatys magnio, kalcio ir natrio balansą kraujyje.

Tekstas: Karina Sėrikova
Nuotraukos: asmeninio A. Sujetos archyvo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Susiję straipsniai

Ryžiai ir glitimas

Pastaraisiais metais vis dažniau išgirstame apie celiakiją – autoimuninę virškinamojo trakto ligą, dėl kurios organizmas netoleruoja tam tikrų grūduose esančių…

Sekantis straipsnis:

Kaip susiplanuoti tobulas slidinėjimo atostogas

Važiuokite žemyn, kad matyti sekantį straipsnį