Dalintis „Mitybos patarimai, kad šventes praleistumėte be sąžinės graužaties“

Mitybos patarimai, kad šventes praleistumėte be sąžinės graužaties

Praėjusią savaitę skelbėme straipsnį, kaip šventiniu laikotarpiu patirti mažiau streso . Tačiau dar viena labai svarbi tema, kuri didina ne tik įtampą, bet ir skaičių svarstyklių ekrane, yra šventiniu laikotarpiu suprastėję mūsų mitybos įpročiai.  Praėjusiais metais Amerikos širdies asociacijos atlikta apklausa atskleidė, kad 69% respondentų šventiniu laikotarpiu nepaiso sveikos mitybos principų. Tad štai keletas patarimų, kaip galite šventes paminėti sveikiau.

Prie stalo nesėskite išbadėję

Neretai žmonės „praleidžia“ valgį, jei žino, kad jų laukia gausi šventinė vakarienė. Deja, dietologė ir knygos „2 Day Diabetes Diet“ autorė Erin Palinski-Wade nepalaiko tokio metodo, nes išaugęs alkio jausmas verčia persivalgyti.

„Jei jūsų laukia gausi vakarienė, pabandykite dienos metu bent jau užkandžiauti. Šiuose užkandžiuose turėtų būti subalansuotas baltymų, gerųjų riebalų ir skaidulų kiekis, kad pavyktų išsilaikyti iki vakaro“, – sako ji.

Sprendimai lėkštėje

E. Palinski-Wade rekomenduoja į savo lėkštę įsidėti trijų rūšių maisto produktų:

1/3 lėkštės užpildykite daržovėmis, kad iš jų gautumėte skaidulų be perteklinių kalorijų ar riebalų;

1/3 lėkštės – liesais baltymais, kurie padės jaustis sotiems ir stabilizuos cukraus kiekį kraujyje;

ir 1/3 lėkštės skirkite mėgstamiems šventiniams patiekalams, tačiau, žinoma, ribokite porcijų dydį.

Sprendimus atlikite ir besirinkdami minėtų grupių patiekalus. Įvertinkite, kurie patiekalai yra jūsų mėgstamiausi ir venkite persivalgyti nemėgstamų patiekalų.

Hidratacija

„Dažnai troškulį klaidingai interpretuojame kaip alkį, todėl pakankama hidratacija palaiko sotumo jausmą ir apsaugo nuo perteklinio valgymo“, – atskleidžia E. Palinski-Wade.

Taip pat ji pataria vengti saldintų gėrimų ir, žinoma, riboti alkoholinius gėrimus. Po kiekvieno alkoholinio gėrimo išgerkite stiklinę vandens, kad išvengtumėte dehidratacijos.

Venkite „viskas arba nieko“ požiūrio

„Maisto skirstymas į „gerą“ ar „blogą“, „sveiką“ ar „nesveiką“ sukelia įtampą ir gali iššaukti valgymo sutrikimus. Saikas ir požiūris, kad „visi maisto produktai gali būti valgomi“, leidžia mėgautis maistu su mažiau streso“, – teigia vaikų dietologė Jennifer Hyland.
Tad rinkitės sveikus patiekalus, bet nesigraužkit, jei paragausite ir kažko kaloringo. Ji taip pat siūlo valgyti lėtai ir sąmoningai, kad pavyktų mėgautis maistu.

Dar keletas patarimų

Dietologės J. Hyland ir E. Palinski-Wade dalinasi dar keliais praktiškais patarimais, štai jie:

paruoškite sveikesnį padažą, atšaldę ir iš jo išgrėbę susikaupusius riebalus;

graikiškas jogurtas ar trintas avokadas gali puikiai pakeisti tokius riebius padažus kaip majonezas ar grietinė;

vietoje pridėtinio cukraus į kepinius galite dėti įvairius pakaitalus: stevijos miltelius, klevų sirupą, medų ar įvairius trintus vaisius – bananus, datules, slyvas;

švenčių stalui rinkitės sveikesnes produktų versijas, pavyzdžiui, viso grūdo duoną, kiaušinių baltymus ir liesą pieną.

Parengė Karina Vladičkė
Šaltinis: usnews.com
Nuotraukos: pexels.com

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Susiję straipsniai

Sekantis straipsnis:

Naujųjų metų intrigos: „Man City“ sprendimas ir prancūzo sugrįžimas

Važiuokite žemyn, kad matyti sekantį straipsnį