Neabejojame, jog karantino metu, norime to ar ne, gaminti tenka dažniau nei iki įvedant draudimus. Kai kurie iš mūsų net patobulinome savo kulinarinius įgūdžius, kas yra labai sveikintina. Tačiau kartais būname nenusiteikę skirti daug laiko gaminimui. Būtent tada vertėtų prisiminti šiuos tris paprastai ir greitai pagaminamus bei svarbiausia – sveikus patiekalų receptus.
Naminis humusas
Visi humuso gerbėjai puikiai žino, kad naminis humusas yra daug skanesnis nei pirktinis, o kas dar to nežino – privalo išbandyti. Šiam patiekalui prireiks:
- 400g (240 g be skysčio) skardinės konservuotų avinžirnių;
- 2-3 valg. š. konservuotų avinžirnių skysčio;
- 1 skiltelės česnako;
- 1-2 valg. š. šviežiai spaustų citrinų sulčių;
- 3-4 valg. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- druskos irpipirų pagal skonį.
Dar gardesnis humusas išeis, jei į jį įdėsime: 1-2 valg. š. sezamų pastos „Tahin“; 6 vnt. džiovintų pomidorų puselių; rūkytos paprikos miltelių; kelių šakelių šviežių žalumynų (petražolių, krapų arba kalendrų, arba visų po truputį), tačiau šie priedai nėra būtini – vadovaukitės savo skoniu.
Paruošimas: visus ingredientus, išskyrus aliejų ir rūkytą papriką, suberkite į smulkintuvą. Susmulkintą humusą apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir gausiai apibarstykite rūkytų paprikų milteliais. Humusą kabinkite supjaustytomis šviežių morkų, agurkų, salierų lazdelėmis, ryžių, kitų grūdų trapučiais, džiovintų daržovių traškučiais.
Makaronai su daržovėmis
Kadangi makaronai turi nemažai angliavandenių, daugelis mano, kad nuo jų tunkama. Tačiau iš tiesų makaronai yra „koncentruotas“ kalorijų šaltinis. Pavyzdžiui, suvalgius 1 puodelį virtų makaronų, gausime apie 200 kcal, o vieną puodelį virtų Briuselio kopūstų – tik 60 kcal. Todėl reikėtų rinktis nedidelę makaronų porciją, geriausiai – pilno grūdo ir negardinti jų kaloringais padažais. Šiam patiekalui reikės:
- 70 g pilno grūdo makaronų (gali būti speltos pilno grūdo);
- 1 nedidelės cukinijos (gali būti ir grybai, 8 vnt.);
- 1 didelio svogūno;
- 1 v. š. aliejaus;
- 1 v. š. pesto padažo;
- druskos, pipirų, mėgstamų prieskoninių žolelių – šviežių ar džiovintų, česnako mėgėjai gaili pridėti ir jo skiltelę.
Paruošimas: cukiniją (ar grybus) bei svogūną ir, jei norite, česnaką supjaustome kubeliais bei dedame į aliejumi pašlakstytą įkaitintą keptuvę tokia seka: svogūnas – kol gražiai pagels, česnakas – 1 min., o vėliau ir kitos daržovės – dar 5 min., pasūdome. Tuo tarpu puode su druska išverdame makaronus. Išvirtus makaronus sumaišome su daržovėmis, prieskoniais, pipirais ir pesto padažu bei netrukus ragaujame.
Kiaušinių keksiukai
Mes įpratę, kad kiaušiniai yra pusryčių patiekalas. Tačiau šis patiekalas puikiai tinka ir vakarienei – jame gausu skaidulų bei baltymų. Šie keksiukai patiks net ir mažiesiems valgytojams. Patiekalui prireiks:
- 400 g šaldytų daržovių mišinio;
- 1 saujos pievagrybių;
- 6 kiaušinių;
- 50 g kietojo sūrio;
- druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių.
Paruošimas: atitirpiname šaldytas daržoves – tam reikėtų ruoštis iš anksto, jas nuvarviname. Susmulkiname pievagrybius ir sumaišome juos su daržovėmis. Nevirtas daržoves ir pievagrybius paskirstome po keksiukų formeles. Į dubenį įmušame kiaušinius, įberiame druską, pipirus ir mėgstamas prieskonines žoleles. Kiaušinius suplakame ir šiuo plakiniu užpilame daržoves. Keksiukų formelių iki viršaus neužpildykite, nes keksiukai kepdami kyla. Ant viršaus užberiame tarkuoto kietojo sūrio ir kepame 15-20 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol keksiukų viršus gražiai paruduoja ir jie sutvirtėja. Ragaujame vos vos atvėsusius. Puikiai tinka su daržovių salotomis bei grūdų trapučiais.
Tekstas: Karinos Sėrikovos
Nuotraukos: pexels.com